X

 

G

UEST

REGISTRATION

 

 

 

or

 

 
CREATE ACCOUNT

 

O

WNER

REGISTRATION

 

 
Do you own or did you order a Ferrari?
Register and gain access to the Owners' section, where you will find all the services dedicated you.
REGISTER NOW

 

M

EMBER

REGISTRATION

 

 
Do you own or did you order a Ferrari?
Register and gain access to the Owners' section, where you will find all the services dedicated you.
REGISTER NOW
 

gt car production

Working environment:
wellbeing and safety

The Ferrari cittadella has been completely redesigned and renovated as part of a project begun in the 1990s with the aim of creating a dynamic complex developed in harmony with the needs of the company workforce. This is an ongoing project and encompasses everything from the layout of the buildings to the pathways for both people and components alike, the functionality of the various activities carried out, and, most importantly of all, the well-being of the people that do the actual work.

Some of the world’s finest architects have been involved in the various stages of the campus’s development which began with the Renzo Piano-designed Wind Tunnel where actual road and track conditions are simulated to hone our road and track cars. The Luigi Sturchio-designed New Logistics building is the nerve centre of all transportation and delivery operations relating directly to the Scuderia Ferrari’s activities. while Marco Visconti is responsible for the gleaming New Mechanical Machining Area (New Engine Machining Area) where our 8 and 12-cylinder engine components are made in surroundings in which cutting-edge machine tools are interspersed with green areas not only to create a more attractive workplace but to regulate its microclimate.

Read more

Visconti also designed the New Paint Technologies area which marries superb standards of quality with equally high working and environmental protection conditions, and the Company Restaurant, a very bright, welcoming, relaxing space designed to promote interaction between employees during downtime. The work of Massimiliano Fuksas, the Product Development Centre is where our engineers and technicians research and develop every component used in our cars. Spread over four levels interlinked by an attractive network of transparent walkways and stairs, this bright, airy building is a fine example of bioclimatic architecture in action. Last but not least, the New Assembly Line area from the pen of Jean Nouvel, where technological excellence and meticulous craftsmanship combine as our 8 and 12-cylinder cars are assembled in a light-filled, transparent space also enriched by green areas. Over 150 bicycles have been made available to employees to make moving around the cittadella easier too.

Viale Enzo Ferrari is a large boulevard that winds its way through the campus with other smaller “streets”, named in honour of the great Ferrari drivers who won a World Championship, opening off it. It is lined by low environmental impact buildings with plenty of green and relaxation areas and in which noise, light and temperature levels are all optimized. Working in these clean, functional surroundings not only improves our employees’ quality of life and output but also contributes to the creativity and overall excellence of our product. In the course of 2008, Ferrari launched its in-house power generation programme. Now, thanks to its new photovoltaic and trigeneration systems (the latter producing combined heat, power and cooling), Ferrari is fully self-sufficient in terms of energy production and has reduced its overall CO2 emissions by around 40%.

gtcar_production_2

racing department

The home of
Scuderia Ferrari

After the Wind Tunnel, the Machining Department, the New Logistics, the Product Development Centre, the New Paint Shop and the Company Restaurant, as well as the new Car and Engine Assembly buildings, the next building that must respond to the criteria of Formula Uomo is the new home to Scuderia Ferrari.

For this project, the work of French architect Jean-Michel Willmotte, Ferrari wanted to raise the bar even higher.

Read more

This is to meet the new European standard which will not be the norm until 2021, when all newly built private buildings will have to be nZEB (net Zero Emission Building,) which means that, over the course of a calendar year, they will have to present an algebraic figure relating to energy flow both on entry and exit of zero.

In planning the new home for the Scuderia, Ferrari was strongly inspired by wanting to adopt the nZEB philosophy ahead of time, with an operation which, partly because of its size, is a particularly challenging task today.

Achieving such a high energy target involves firstly going through a carefully planned mix of technological strategies aimed at reducing and optimising the energy requirements by making the maximum use of natural light, improving thermal isolation of all the walls, high efficiency air conditioning, combining sophisticated control systems for ventilation and temperature in every environment, so as to achieve the highest levels of quality and comfort in the internal areas.

The second characteristic which goes to qualify the construction as nZEB is the major use of renewable energy production technologies, such as photovoltaic and solar power.


With its new headquarters for the Scuderia, Ferrari thus enters the field of energy experimentation at the highest level, which today sees the involvement of excellent research and development facilities from around the world, such as NASA with its Facility Building at Cape Canaveral, the DOE (Department of Energy of the United States) and the German EnOB (Forschung fur Energieoptimiertes Bauen.)

It’s a field in which Ferrari wishes to get involved, creating a building that is not restricted simply to an exercise in pure energy engineering, even if it is applied to such a large building, but which at the same time is architecturally harmonious and functional, perfectly in line with the principles that govern the continuous development of Campus Ferrari, respecting the local area and the people who, every day, contribute to renewing the legend of the Prancing Horse.

tracks

the fiorano track

The Fiorano track was built next to the factory in 1972. The original track, which can still be used, was 2,948.5 metres long. In 1996, a new bend was added to make it faster and more suitable for modern single-seaters. This new bend lengthened the track by a further 27.91 metres to 2,976.41 metres. Already equipped with closed-circuit TV, timekeeping and telemetry facilities, the circuit was also given a new irrigation system in 2001-2002. The system is unique in the world and can wet the entire track in just a few minutes as well as retrieve most of the water used on the asphalt too.

The asphalt itself was replaced recently with Shell’s Cariphalite Grand Prix Bitumen, which guarantees maximum grip and excellent drainage. New facilities include a sustainable gym that is also Ferrari’s first zero emissions building and is used by the F1 team, an 80-seat stand and an all-weather pit garage that guarantees optimal working conditions throughout the year. The track is also used for developing and testing Ferrari’s GT cars. In 2002, a further futuristic-looking building housing the Logistics offices and warehouses was added. It is from here that the Formula 1 cars, spares and trucks specially kitted out for this purpose are sent out around the world and managed. There is also a special convention room for meetings and other such events.


the mugello
circuit

In 1988, Ferrari acquired the International Mugello circuit, near Florence, and renovated its buildings, track and other testing and racing facilities. The result is that Mugello is now one of the world’s finest circuits, which regularly hosts leading car and motorbike races. In addition to this, it is a favourite with many constructors for their development tests. The circuit is 5,245 metres long. In 2011, the Circuit won the ‘Best Grand Prix’ award, the highest honour given by the motor sport world for Moto GP organisers.

Major upgrading work was carried out in 2011: a new asphalt surface was laid along the entire length of the track using innovative techniques, and a new covered central grandstand topped by more than 3,000 photovoltaic panels was built. As a result of this investment, the Circuit was judged to be the best of all of the tracks hosting World Championship grands prix worldwide.